Tüm Koleksiyonlar
Estonya'da Muhasebe ve Vergi
Muhasebe
Estonya'da hareketsiz hesapların raporu nasıl sunulur?
Estonya'da hareketsiz hesapların raporu nasıl sunulur?
Unicount avatar
Yazar: Unicount
Bir haftadan uzun bir süre önce güncellendi

Bazı müşterilerimiz, şirketleri hareketsiz durumdaysa ve bir önceki mali yılda hiç satış geliri elde edilmemişse, yıllık hesaplarını kendilerinin sunup sunamayacaklarını sordu.

Teknik olarak e-resident üyeler için Estonya Ticaret Sicili aracılığıyla çevrimiçi olarak bu İngilizce dilinde mümkündür. Unicount, Estonya GAAP'sine (Genel Olarak Kabul Edilen Muhasebe İlkeleri) aşina değilseniz ve şirketiniz satış yapmamış olsa bile giderler, varlıklar veya borçlar gibi kalemleri kaydetmek istiyorsanız genellikle bunu kendi kendinize yapmanızı önermez. Estonya Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri, Estonya Muhasebe Yasası ve Estonya Muhasebe Kurulu tarafından yayınlanan yönergeler tarafından tanımlanır.

Yine de kendiniz beyan etmek istiyorsanız sürecin kolay olmadığı ve kullanıcı deneyiminin hiçbir zaman Estonyalı kalifiye bir muhasebeci olmayan bir kullanıcıyı memnun etmek için tasarlanmadığı konusunda sizi uyarmalıyız. Bu yüzden lütfen kendi başınıza İngilizce beyan yaparken sabırlı olun. Ayrıca, Ticaret Sicili çevrimiçi hizmetinde birçok çevirinin eksik olduğunu göreceksiniz.

Önerdiğimiz muhasebe ortağı Grow Finance muhasebe firmasıdır. Muhasebe hizmetleri hakkında bilgi almak için onlarla buradan iletişime geçebilirsiniz. Veya e-Residency programının Marketplace sayfasına gidebilir ve diğer muhasebe sağlayıcılarına buradan göz atabilirsiniz.

Sorumluluk Reddi

Bu makale, profesyonel bir tavsiye olarak hizmet etmez ve Unicount, yetkililere sunduğunuz veriler için herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

Unicount şirketi, muhasebeci olarak kalifiye olmadığı için herhangi bir sorunuz olması durumunda size tavsiyede bulunmaz.

Ekran görüntüleri ve talimatlar yalnızca mikro şirket yıllık hesapları (mikroettevõtja) için geçerlidir ve bu nedenle, tek bir gerçek kişi hissedarlı mikro şirket olarak nitelendirilmeyen başka herhangi bir iş türü için kullanılamaz. "Mikroettevõtja" standardının bir seçimini yapamıyorsanız, muhtemelen Ticaret Kaydı bilgilerine göre bir mikro şirket değilsiniz.

Estonya'da yıllık hesaplara "yıllık raporlar" denir ve hareketsiz hesaplar düzenlemesi yoktur. Bu talimatları izleyerek, kayıtlı bir ekonomik faaliyeti olmayan mikro şirketlerin yıllık hesaplarını göndermiş olursunuz.

Lütfen yanlış veri göndermenin Estonya'da suç teşkil ettiğini unutmayın.

Süreç

Bu makale, geliri o (sıfır) olan, ücretli çalışanı olmayan, gideri olmayan ve kayıtlı sermayesi olmayan bir mikro şirket olarak nitelendirilen bir Estonya limited şirketi (OÜ) için yıllık hesapların sunulmasına ilişkin ayrıntılı bir kılavuzdur.

1. E-resident dijital kimlik kartınızı kullanarak Estonya Ticaret Siciline giriş yapın. Smart-ID, yıllık hesaplarınızı imzalamanız için kullanılamaz.

2. "Annual reports" sekmesine tıklayın ve ardından "Reports to be submitte" sekmesi altında "Add new report" düğmesine tıklayın.

3. Açılır menüden başvuruda bulunmak istediğiniz şirketi seçin.

4. Bir sonraki seçimde "Type of report" menüsünü açın ve "Annual report" seçeneğini seçin.

5. Mali yılınızla uyuşmayan bir dönem için başvuru yapıyorsanız (Unicount aracılığıyla kayıtlı tüm şirketlerin mali yılı 1 Ocak - 31 Aralık'tır), şirketinizin tescil edildiği tarihi girin. 6 aya eşit veya daha kısa bir süre için yıllık hesap beyanı yapmanız gerekmez. Dolayısıyla, şirketiniz 1 Temmuz'da veya sonrasında tescil edildiyse, mali yılınızdan daha uzun bir dönem için yıllık hesaplar sunabilirsiniz. Yine de şirket kayıt tarihinizi manuel olarak girmeniz gerekir. Bu örnekte 07.06.2019 tarihini girdik.

6. Bir sonraki seçim, yıllık hesapların İngilizce bir kopyasını oluşturmanıza olanak tanır. Bu, gerçekte ne yaptığınızı görmenize yardımcı olur. "Yes" seçimine tıklayın ve "Add new report" ile devam edin.

7. "General view of the report" adlı bir görünüme ulaşırsınız. Hesap beyan etmeye çalışmadan önce e-posta adresinizin çalıştığından emin olun. Bir sonraki adım, zorunlu raporlama formlarını doldurmaktır. "Filling in reporting forms" butonuna tıklayın.

8. Zorunlu raporlar mali durum tabloları (İngilizce bilanço) ve gelir tablolarıdır (İngilizce kar ve zarar tablosu). Şemalardaki farklılıkları açıklamayacağız ama gösterilenle aynı seçenekleri seçtiğinizden emin olun. Ardından "Save" butonuna tıklayın.

9. Artık bilanço ve K&Z formları için verileri girebilirsiniz. Verileri eklemek için "Enter" butonuna tıklayın.

10. Bilançonuz bu şekilde açılır, burada önceden doldurulmuş veri yoktur.

"Assets" altına sermayeniz henüz tescil edilmediğinden ve şirketin aktifi bulunmadığından herhangi bir şey eklemenize gerek yoktur.

"Liabilities" altına tedarikçilere ve alacaklılara karşı herhangi bir yükümlülüğünüz olmadığı için herhangi bir şey eklemenize gerek yoktur.

Sermayenizi henüz ödemediğiniz için, "equity" altına bilanço başlangıç ve bitiş tarihinde toplam öz sermayeniz olarak "0 Euro" girin.

Bilanço başlangıç ve bitiş tarihine, sermayeniz olarak 2500 Euro ve ayrıca ödenmemiş sermaye olarak -2500 Euro ekleyin.

Şimdi "Save and calculate totals" seçeneğine tıklayın. Mavi gölgeli alanlar artık hesaplanmıştır. Her şey gösterildiği gibi yapıldığında "Back to the view of reporting forms" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

11. Şimdi P&L beyanını sunalım. Sıfır gelir varsayımı altında, "Revenue" alanına sıfır yazmanız yeterlidir. Ardından "Save and calculate totals" seçeneğine tıklayın. Tamamladığınızda "Back to the view of reporting forms" seçeneğine tıklayın.

Şirket kaydı ve sanal ofis için kendi cebinizden ödeme yaptıysanız ve şirket tarafından geri ödenmesini istiyorsanız, bilançonuz ve P&Z tablonuz bunu yansıtmalıdır. Bu da hiç satış kaydedilmemişse öz sermayenizi negatif yapar, bu nedenle öz sermayeyi dengelemek için bazı satışlarınız olmadıkça bunu yapmanızı önermiyoruz.

Bittiğinde, "Check correspondence to the rules" seçeneğine tıklayarak herhangi bir hata yapıp yapmadığınızı kontrol edin.

Şimdi bu hata mesajını göreceksiniz, ancak sermayenizi ödemediğiniz ve kayıtlı sermayeniz olmadığı için uyarıyı görmezden gelebilirsiniz.

12. Mikro şirket (hareketsiz) hesaplarında dahi beyan edilmesi gereken üç zorunlu not (detaylı rapor) vardır: muhasebe politikaları, işçilik giderleri ve ilişkili taraf işlemleri. Formlara erişmek için "Enter" seçeneğine tıklayın.

13. Muhasebe politikaları basitleştirilmiştir, sadece şirketin hala aktif olduğunu ve başka veri talep edilmediğini seçmeniz yeterlidir. Herhangi bir nedenle İngilizce'ye yanlış çevrilmiş olan bir açılır menü vardır (Estonca'da "ettevõtte on jätkuvalt tegutsev" şeklindedir). "Yes" seçeneğini seçin ve ardından "Save" seçeneğine tıklayıp "Back to the view of reporting forms" seçeneğini seçin. Lütfen bunun şirketin ticaret yapıp yapmadığıyla ilgili olmadığını unutmayın.

14. Kimsenin istihdam edilmediği varsayımı altında doğru sıfırlar girilerek işçilik giderlerinden tasarruf edilebilir. "Save" seçeneğine tıklayın ve "Back to the view of reporting forms" seçeneğine tıklayın. Sıfırları doğru yerleştirdiyseniz buradaki gibi bir hata görmezsiniz.

15. Şimdi sıra son not olan ilgili taraflarda. Sermaye henüz ödenmemiş olduğundan, sizin/hissedarlarınızın şirkete borçlu olduğu 2500 Euro'luk alacakları buraya eklemeniz gerekir. İşiniz bittiğinde "Save and display general view" seçeneğini tıklayın.

16. Artık tüm zorunlu rapor formlarının doldurulduğu ana görünüme geri döndünüz. "Continue to the next step" seçeneğini tıkladığınızda, faaliyette olan ve satış geliri oluşturulmayan veya hiç faaliyet göstermeyen şirket hakkında bir onay işareti eklemeniz istenecektir.

17. Burada "No economic activity was performed" seçeneğini seçip "Save" ve "Back to the main view of the report" seçeneklerine tıklıyoruz.

18. Şimdi tekrar "Continue to the next step" butonuna tıklayabiliriz ve gözden geçirme sayfası açılacaktır. Devam etmek için "Generate the final PDF in Estonian and English" seçeneğine tıklayın. Estonya İstatistik Ofisine erişim izni vermek için kutuyu da işaretleyebilirsiniz (bu kısım henüz tercüme edilmemiştir). Ardından "Send the report to signing" seçeneğini tıklayın.

19. İmzalamadan önce bugünün tarihini girin ve "Save" seçeneğine tıklayın. Ardından "Add a digital signature to the report" seçeneğine tıklayın. Daha sonra, "Continue to the next step" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

20. Artık imzalı rapor dosyalarını arşiviniz için Estonca ve İngilizce olarak indirebilir ve raporu kayıt defterine gönderebilirsiniz. Gönderi başarıyla alındığında, Ticaret Sicilinden bir e-posta bildirimi almalısınız.

Bu cevap sorunuzu yanıtladı mı?