Şirketim için nasıl banka hesabı açabilirim?
Unicount avatar
Yazar: Unicount
Bir haftadan uzun bir süre önce güncellendi

Estonya, e-Residency programıyla girişimciler ve dijital göçebeler için popüler bir nokta haline geldi. Bu program, Estonya'da ikamet etmeyen kişilerin çevrimiçi olarak bir Estonya şirketi kurmasına ve yönetmesine olanak tanır ve Avrupa Birliği pazarına erişim de dahil olmak üzere çok sayıda avantaj sunar.

Bir işletmeyi yürütmenin önemli yönlerinden biri güvenilir ve verimli bir bankacılık çözümüne sahip olmaktır. Bu makalede, Estonya'da e-resident kart sahiplerinin kurduğu ve yönettiği şirketler için mevcut olan çeşitli bankacılık seçeneklerini inceleyeceğiz.

Bazı e-resident kart sahibi şirket kurucuları, Estonya'da bir şirket açmaya karar vermeden önce, özellikle de Unicount'ın Estonya'da bir banka hesabı açmaya yardımcı olup olamayacağını araştırıyor. Cevap şu: tüm bankaların, e-resident üyeler gibi Estonya'da ikameti olmayan müşterilerin katılımına yönelik politikaları vardır ve Unicount gibi hizmet sağlayıcıların bu konuda söz hakkı yoktur. e-Residency, Estonya'da kişisel veya ticari banka hesabı açmanıza yardımcı olmayacaktır.

Ancak yalnızca Estonya'daki bankalarda değil, dünya genelindeki fintech şirketlerinde çok sayıda seçenek mevcuttur. Hatta kendi ülkenizdeki bir bankayı bile kullanabilirsiniz. KYC (Müşterinizi Tanıyın) süreci, herhangi bir AB bankası için zorlu bir düzenleme yüküdür; dolayısıyla temel ihtiyaçlarınızı karşılayan daha esnek bir fintech ile işinizi yürütebilirsiniz. Daha sonra şirketinizi daha uygun bir bankayla doğrulamak için şirketin ticari hesap özetlerini ve diğer işletme belgelerini kullanabilirsiniz.

Estonya'daki High Street Bankaları

Dürüst olmak gerekirse, şu anda Estonya'da faaliyet gösteren bankaların hiçbiri, Estonya'ya kişisel bir ziyaret yapılmadan e-resident kart sahini şirket kurucularına işletme hesabı sunmuyor. Estonya bankalarının tam listesini burada bulabilirsiniz.

Büyük pazar payına sahip en önde gelen bankalar İsveç Swedbank ve SEB'in iştirakleridir. Onların hemen ardından yerel Tallinn borsasında işlem gören LHV Bank geliyor ve ardından yerel DNB ve Nordea şubelerinin ABD yatırım fonuna ait birleşmesi olan Luminor geliyor. Coop Bank, Estonya tüketici sendikalarıyla bir miktar bağlantısı olan ve kırsal alanlara daha fazla odaklanan Tallinn borsasına yeni katılan bir bankadır.

Bu bankaların çoğunun iyi çevrimiçi bankacılık platformları vardır ve bu da şirketinizin finansmanını uzaktan yönetmenizi kolaylaştırır. Çoklu para birimi hesapları, ödeme işlemleri, banka ve kredi kartı seçenekleri ve finansman çözümleri dahil olmak üzere bir dizi hizmet sunarlar.

Ancak hesap kurulumu ve devam eden bakım, önemli evrak işlerini ve katı uyumluluk gerekliliklerini gerektirebilir. Sanal bir ofis adresinde Estonya menşeili bir limitet şirkete sahip olmanızın yanı sıra “Estonya ile bağlantılarınızın” neler olduğunu göstermeniz gerekebilir. Bu, Estonya'da bulunan tüm çalışanların, yönetim kurulu üyelerinin, müşterilerin, tedarikçilerin ve ortakların, başvurunuz için olumlu bir sonuç almanızda faydalı olacağı anlamına gelir. Bankalar ayrıca, e-resident kart sahibi bir kişi tarafından yönetilen bir Estonya limitet şirketi olsa bile, Estonya'da ikameti olmayanların hesap açma başvurularını işleme almak için geri ödemesiz bir ücret talep etme eğilimindedir. Bazılarının, yararlanıcılara bağlı hesaplar için aylık ücretleri de olabilir.

Bankanın şirketinizin gelir kaynağını anlaması ne kadar kolay olursa, AEA'da ikamet ediyorsanız ve vatandaşıysanız işletme hesabınızı kabul etme şansı da o kadar yüksek olur. Bu, uygulama, kodlama veya tasarım satan solo şirketlerin izlenmesinin, Estonya'da olmasa da dünya çapında geniş bir faaliyet ve müşteri listesine sahip işletmelere göre daha kolay olduğu anlamına gelir.

Estonya'yı ziyaret edebiliyorsanız LHV Bank'ta çevrimiçi bir hesap için başvuruda bulunmanızı öneririz. Firmanızı kurduktan sonra başvuruda bulunabilirsiniz. Çevrimiçi başvurunuz onaylanırsa, hesap açma sürecini tamamlamak için Estonya'ya seyahat rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

Fintech çözümleri

AEA lisanslı Fintech'ler, kullanıcı dostu çevrimiçi kontrol panelleri ve e-resident kart sahipleri tarafından yönetilen şirketleri kabul etmeleri nedeniyle son yıllarda önemli bir popülerlik kazanmıştır. Popüler seçenekler arasında Wise (eski adıyla TransferWise), Payoneer, Revolut, Paysera ve N26 bulunmaktadır. e-Residency ekibi tarafından çok daha fazla fintech şirketin Estonya limitet şirketlerini kabul etmeye yatkın olduğu belirlendi. Wise yakın zamanda bilinmeyen nedenlerden dolayı yeni AB şirketlerini kabul etmeyi durdurdu.

Estonya hukuk jargonunda "kredi kurumları" olarak adlandırılan bankaların aksine, fintech şirketlerin müşteri mevduatlarını ödünç verme yetkisi yok. Bir fintech şirketin yasal terimi "ödeme kurumu"dur, zira sundukları temel hizmet ödeme hizmetidir. Birçok e-resident için, SEPA ödemelerini hızlı bir şekilde alıp yapabildiğiniz ve bir şirket banka kartı alabildiğiniz sürece bu sorun olmayabilir.

Fintech şirketler, bankalara yönelik ulusal mevduat sigortası programlarının bir parçası değildir, ancak fintech müşteri fonlarını saklayan ortak banka, bazı mevduatları karşılayabilecek mevduat sigortasına sahip olabilir. Fintech şirketler genel olarak müşteri fonlarını ayrı tutar, böylece iflas etmeleri durumunda paranız etkilenmez ve size tam olarak iade edilir.

Bir e-resident kart sahibi olarak çevrimiçi bir işletme hesabı edinmenin en emin yolu Revolut'u kullanmaktır. Revolut, Litvanya'da bir banka olarak kayıtlıdır ve Estonya IBAN'ı şirketiniz için zorunlu değilse Estonya şirketiniz için çalışacak Litvanya IBAN Euro hesapları (Uluslararası Banka Hesap Numarası) sunmaktadır. Avrupa'da IBAN ayrımcılığı yapılmamalı ve yapılırsa raporlanmalıdır.

Apple Appstore ve Google Play’in hâlâ Estonya IBAN numarası talep ettiğini öğrendik. Estonya IBAN’ını çevrimiçi olarak sunduğunu bildiğimiz tek şirket, e-resident kuruculu şirketlerin katılımı için yüksek ücretler talep edebilen Fransız OuiTrust‘tur. Bu konuyla ilgili deneyimlerinizi ve geri bildirimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Daha önce Estonya’da EE IBAN hesabı sağlayan şirketler Juni, Payhawk ve Wamo‘ydu.

Wise size uygun değilse Payoneer, Revolut veya Paysera gibi diğer lisanslı Fintech şirketlerinde işletme IBAN’ı açmayı deneyebilir veya ülkenizdeki yerel bankanız aracılığıyla başvuruda bulunabilirsiniz.

Kısıtlamalar

Bazı Fintech şirketlerinin fiziksel olarak Estonya veya AEA’da bulunmayan ticari müşterileri reddedebileceğini lütfen unutmayın. Ayrıca, şirket sahibinin ve yöneticisinin ikametgahının yanı sıra uygun sektörlere bağlı olarak da kısıtlamalar geçerli olabilir. E-resident olmanız ikametinizi değiştirmez. Başvuru yapmadan önce hizmet şartlarını mutlaka inceleyin.

FATF’in kara veya gri listedeki yetki alanında ikamet ediyorsanız veya vatandaşıysanız, Estonya’da kayıtlı bir şirketle bile büyük olasılıkla herhangi bir ticari bankacılık hizmetine erişemeyeceksiniz.

İzin verilen maksimum hacimlere ve işletmenizi etkileyebilecek diğer kısıtlamalara ilişkin politikaların neler olduğunu bilmek de önemlidir.

Adres kanıtı

Şirketinizin adresini kanıtlamanız istenirse elektronik kayıt sertifikası veya hissedar bilgilerini gösteren bir sertifika kullanabilirsiniz. Bunları Estonya Ticaret Sicili aracılığıyla ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz.

Bir emtia hesabı aracılığıyla online ödeme almayı düşünüyorsanız lütfen ödeme ağ geçitleri hakkındaki bu makaleye bakın.

Bu cevap sorunuzu yanıtladı mı?